افسون روشن جانستون

ساخت وبلاگ

فسون روشن ضمیر جانستون با نام اصلی افسون روشن ضمیر، کشتی‌گیر آزادکار ایرانی آمریکایی است.

زندگی

افسون روشن ضمیر متولد ٢۵ مردادماه ١٣۵١ در شهر تهران با اصالتی مازندرانی است.او در ١١ سالگی به همراه پدر و مادرش به آمریکا مهاجرت کرد.

افسون دارای مدرک فوق لیسانس در رشته فیزیوتراپی است. او در سال ١٩٩٨ با بریان جانستون ازدواج کرد و دارای سه فرزند به نام‌های آیدن، سمیرا و لیلا است.

زندگی حرفه‌ای

پدرش منوچهر روشن ضمیر به علت علاقه فراوان به کشتی، افسون را در چهار سالگی با کشتی آشنا کرد. او سال آخر حضورش در دبیرستان در مسابقه‌ی شرکت کرد که تمام حریفانش، حداقل چند سال از او بزرگتر بودند. برنده آن مسابقات سهمیه حضور در تیم ملی کشتی زنان آمریکا را به دست می آورد، او با پیروز شدن در این مسابقات پیراهن تیم ملی کشتی بانوان آمریکا را بر تن کرد. تیمی که اولین تیم تاریخ کشتی زنان آمریکا محسوب می شد و قرار بود در مسابقات جهانی سال ۱۹۸۹ به مصاف حریفانش برود.افسون در این رقابت‌ها در نیمه نهایی از حریف ژاپنیش شکست خورد و در رده‌بندی حریف سوئیسیش را شکست داد و مدال برنز را از آن خود کرد تا به عنوان اولین زن مدال آور در کشتی آمریکا شناخته شود.

او سال بعد در مسابقات قهرمانی کشتی جهان شرکت کرد و به مقام نایب‌قهرمانی رسید.

افسون در سال ٢٠٠٠ از رقابت های حرفه‌ای کشتی کناره گیری کرد.

روشن ضمیر در سال ٢٠١۴ به سمت مربیگری تیم ملی بانوان آمریکا منصوب شد و در همان سال مقام سومی مسابقات جهانی تاشکند را با تیم ملی آمریکا بدست آورد.

منبع : ویکی پدیا

***************************

مصاحبه با افسون روشن ضمیر

رضا مهماندوست، حسن رنگرز و شاهین نصیری نیا در یک موضوع با هم اشتراک داشتند. آنها سرشناس ترین ایرانی های حاضر در ریو بودند که البته هیچ مسئولیتی در کاروان ورزش ایران نداشتند. مهماندوست، سرمربی تیم ملی تکواندوی آذربایجان بود که توانست در بخش مردان و زنان یک طلا و دو برنز بگیرد تا ناکامی فدراسیون پولادگر بیشتر به چشم بیاید. رنگرز سرمربی تیم کشتی فرنگی مراکش بود و نصیری نیا با وزنه برداران آمریکایی به ریو آمده بود.

به جز این سه چهره شناخته شده، ورزشکارانی نظیر میلاد بیگی، سامان طهماسبی و راحله آسمانی هم با پرچم کشورهای دیگر در المپیک شرکت کردند اما یک ایرانی دیگر هم در دهکده المپیک حضور داشت که اسمش بیشتر از آنکه در رسانه های ایرانی منتشر شود، مورد توجه خبرنگاران آمریکایی قرار گرفت

او کسی نیست جز افسون روشن جانستن، مربی تیم ملی کشتی آمریکا که از نزدیک شاهد قهرمانی شاگردش – هلن مورالس – بود که توانست اولین مدال طلای المپیک در تاریخ کشتی زنان را برای آمریکا بگیرد.

روشن جانستن ( روشن ضمیر ) ؛ خانواده ایی کشتی گیر

روشن جانستن که نام خانوادگی اصلی روشن ضمیر است، در بابل مازندران و در خانواده ای کشتی گیر به دنیا آمده. آن طور که سایت فدراسیون کشتی آمریکا در مورد افسون نوشته، پدر او – منوچهر روشن ضمیر – به رغم اینکه زنان ایرانی فعالیتی در کشتی ندارند، به دخترش از چهار سالگی فنون کشتی را یاد داد تا او به این ورزش علاقه مند شود. هدف منوچهر روشن ضمیر از آموزش کشتی به دخترش این بود که او بتواند در برابر بقیه از خودش دفاع کند.

خانواده روشن ضمیر که به خاطر شرایط تحصیلی منوچهر مدتی در اروپا زندگی کرده بودند، ۵ سال بعد از انقلاب به آمریکا رفتند و مقیم سن خوزه شدند. نکته جالب اینکه او در دوران دبیرستان به خاطر نبود کشتی گیر دختر در مدرسه اش چاره ای جز تمرین و رقابت با هم تیمی های پسرش نداشت.

به گفته افسون، او به خاطر اینکه به لحاظ فیزیکی توان رقابت با پسرها را نداشت، در سال اول حضورش روی تشک به طور جدی نتوانست نتایج خوبی بگیرد و یک مصدومیت باعث شد که خیلی ها فکر کنند مجبور به کنار گذاشتن کشتی می شود اما این مصدومیت نه تنها مانعی برای افسون نشد، بلکه این دختر ایرانی با انگیزه بیشتری این ورزش مردانه را ادامه داد: «من عاشق کشتی بوده ام و هستم و کشتی در خون من بود

من جدا از آنکه یک دختر باشم، یک کشتی گیر بوده ام و به همین دلیل با پدرم و مربیانم تمرینات سنگینی را برگزار کرده ام. هر روز صبح ساعت ۵ می رفتیم تمرین می کردیم. در سال دوم توانستم نتایج خوبی بگیرم و همه حریفان پسرم را شکست دادم.»

حضور افسون روشن ضمیر ، در اولین تیم کشتی آمریکا

آن طور که سایت gazette نوشته، افسون در سال آخر حضورش در دبیرستان، در تورنمنتی شرکت کرد که تمام حریفانش، حداقل چند سال از او بزرگتر بودند. برنده آن مسابقات سهمیه حضور در تیم ملی کشتی زنان آمریکا را به دست می آورد. تیمی که اولین تیم تاریخ کشتی زنان آمریکا محسوب می شد و قرار بود در مسابقات جهانی سال ۱۹۸۹ به مصاف حریفانش برود.

افسون تمام رقبایش را برد تا نماینده آمریکا در وزن ۴۵ کیلو شود. او در اولین تجربه اش از حضور در مسابقات جهانی با شکست مقابل نماینده ژاپن و البته بردن حریف سوییسی اش توانست به مدال برنز رقابت های جهانی برسد تا تبدیل به اولین کشتی گیر زن آمریکا شود که با مدال مسابقات جهانی عکس گرفته. افسون در مورد آن روزها می گوید: «پدرم خیلی بابت این موضوع خوشحال بود. او هیچ وقت فکرش را نمی کرد که بچه اش بتواند در مسابقات قهرمانی جهان شرکت کند چرا که پسری نداشت که راه او را ادامه دهد و طبیعتا در مورد من هم چنین تصوری نداشت اما سفر ما به آمریکا همه چیز را عوض کرد.»

خداحافظی افسون روشن ضمیر در سال ۲۰۰۰

موفقیت او در مسابقات جهانی سال ۱۹۸۹ شروع یک مسیر موفقیت آمیز برای این دختر ایرانی بود. او در سال ۱۹۹۰ مدال نقره رقابت های جهانی را گرفت و با تیم آمریکا در رقابت های مختلفی شرکت کرد. در سال ۲۰۰۰ و قبل از موافقت کمیته ملی المپیک با اضافه شدن کشتی زنان به المپیک از تشک کشتی خداحافظی کرد. البته او تنها کشتی گرفتن را کنار گذاشت و به عنوان مربی و فیزیوتراپ در این رشته ورزشی فعالیت داشت.

بهترین مربی آمریکا در سال ۲۰۱۴

افسون که بعد از خداحافظی اش از کشتی، روی زندگی شخصی و بزرگ کردن بچه هایش تمرکز کرده بود (سال ۱۹۹۸ با برایان جانستون ازدواج کرد و ماحصل این ازدواج سه فرزند به نام های آیدن، سمیرا و لیلا است)، از مربیان تیم ملی کشتی زنان آمریکا در سال ۲۰۱۴ بود که توانست این تیم را به مقام سومی رقابت های جهانی تاشکند برساند. او در گفتگو با یکی از شبکه های فارسی زبان خارج از کشور می گوید: «سال ۲۰۱۲ و در جریان رقابت های المپیک لندن بود که از طرف تیم ملی با من تماس گرفتند و گفتند که دوست داریم از حضور مربیان زن برای تیم مان استفاده کنیم و به همین دلیل می خواهیم با شما همکاری کنیم.»

سومی آمریکا در رقابت های جهانی باعث شد تا افسون به یک موفقیت دیگر دست یابد و فدراسیون کشتی آمریکا او را به عنوان بهترین مربی سال انتخاب کند. او در اولین تجربه اش در کنار تیم بزرگسالان توانست با شاگردانش سه مدال – یک طلا، یک نقره و یک برنز – از مسابقات جهانی بگیرد.


برچسب‌ها: افسون روشن جانستون, ايرانيان مقيم آمريكا, ایرانیان چند ملیتی, ورزشكاران ايراني دو رگه

بیوگرافی...
ما را در سایت بیوگرافی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : azadamirkhizia بازدید : 117 تاريخ : شنبه 13 اسفند 1401 ساعت: 15:36