محمد آقازاده خراسانی

ساخت وبلاگ
محمد آقازاده خراسانی
شناسنامه
نام کاملمحمد آقازاده خراسانی
تاریخ تولد۱۲۵۶
زادگاهنجف عراق
محل تحصیلنجف، مشهد
محل زندگینجف، مشهد
محل مرگ۱۳۱۶ شهر ری
مدفنباغ طوطی (صحن شاه‌عبدالعظیم)
اطلاعات علمی
شاگردان
مجتبی قزوینی
شیخ هاشم قزوینی
هادی كدكنی

محمد آقازاده خراسانی (زادهٔ ۱۲۵۶ در نجف و درگذشتهٔ ۱۳۱۶ در شهر ری) از روحانیان شیعه اهل ایران بود. به سبب مقام علمی‌ كه كسب كرد، با عناوین آیت‌الله آقازاده، آیت‌الله آقازاده نجفی و یا آیت‌الله آقازاده خراسانی، مشهور شد.

زندگی‌نامه

وی در ۳۰ سالگی و حضور در کلاس‌های اساتید آن دوران شهر نجف اشرف، به دستور پدر به مشهد رفت. وی در چند سالی كه در نجف زندگی می‌كرد، توانسته بود از اساتید دینی بزرگی همچون محمدكاظم آخوند خراسانی ( ملا محمد کاظم خراسانی )(والد) استفاده كند. زمانی كه به مشهد آمد، به تدریس دروس فقه و اصول پرداخت و شاگردان زیادی پرورش داد كه از مهم‌ترین این شاگردان می‌توان به مجتبی قزوینی، برادرش شیخ هاشم قزوینی و هادی كدكنی اشاره كرد.

وی در طول سال‌هایی كه در مشهد زندگی می‌کرد، در كنار فعالیت‌های سیاسی، تدریس در حوزه و پرورش طلاب؛ ریاست حوزه علمیه خراسان را نیز بر عهده داشت.

فعالیت‌های سیاسی

از جمله فعالیت‌های وی می‌توان به موارد زیر اشاره كرد:

  • مخالفت با سلطنت رضاخان
  • حمایت از مخالفت علمای اصفهان با رژیم و سیاست‌های آن
  • انتقاد به دولت وقت درباره وام گرفتن از دولت‌های خارجی
  • مقابله با حزب دموكرات مشهد
  • حضور در قیام مسجد گوهرشاد که باعث شد رضا خان ایشان را به یزد تبعید کند

برای وی از سوی دادگاه نظامی حكم اعدام صادر شد ‌كه با اعتراض علمای عراق به اقامت اجباری در تهران تقلیل یافت.

مرگ

خراسانی در سال ۱۳۱۶ درگذشت و پیكرش در باغ طوطی (صحن شاه‌عبدالعظیم) به خاك سپرده شد.

-------------------------------

جنسیت: مرد
نام پدر: آخوند ملا محمد کاظم خراسانی
تولد و وفات: (۱۲۹۴ -۱۳۵۶) قمری
محل تولد: عراق - نجف
شهرت علمی و فرهنگی: عالم و نویسنده
میرزا محمد آقازاده ملقب به آقازادهٔ نجفی فرزند آخوند ملا محمد کاظم خراسانی ، یکی از بنیانگذاران مشروطیت در ایران و از مراجع سه‌گانهٔ مقیم نجف بود. وی علوم مذهبی را نزد پدر خود تحصیل کرد و از محضر ایشان موفق به گرفتن درجهٔ اجتهاد گردید. در سال ۱۳۲۵ق به خراسان آمد. در مشهد مقیم شد و مجلس درسی در مسجد گوهرشاد برای تدریس علوم دینی به طلاٌب دایر کرد. آیت‌الله آقازاده در برقراری و تقویت مشروطیت در ایران ، در کنار پدر ، بسیار کوشید. آقازاده در سال ۱۳۰۴ش از شهر سبزوار به‌عنوان نماینده مجلس مؤسسان انتخاب شد ولی از سال‌های ۱۳۱۰ش به بعد یکی از مخالفین جدی رضاشاه محسوب می‌شد. آیت‌الله محمد آقازاده به‌دلیل مخالفت با رژیم بازداشت شد و به یزد تبعید شد. پس از چهارماه مجدداً به مشهد برگشت و پس از چند روزی حبس در زندان مشهد به تهران انتقال یافت. او در طی محاکمات ابتدائی در تهران به اعدام محکوم شد اما به‌دلیل نفوذی که محاکمات ابتدائی در تهران به اعدام محکوم شد ، اما به‌دلیل نفوذی که در حوزهٔ علمیهٔ نجف داشت و نیز تلاش عده‌ای از مراجع ، این حکم لغو شد و ایشان به اقامت اجباری در تهران محکوم گردید. آقازاده در تهران همچنان تحت مراقبت بود تا این که دو سال پس از واقعه خونین گوهرشاد ، به‌دنبال یک بیماری چشم از جهان فرو بست. برخی از تألیفات ایشان عبارتند از: "القضاء و الشهادت"؛ "مبحث الفاظ"؛ حاشیهٔ "کفایهٔ‌الاصول"؛ "التقریرات".

http://vista.ir/article/66328/%D9%85%DB%8C%D8%B1%D8%B2%D8%A7-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%A2%D9%82%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D8%AF%D9%87-%DA%A9%D9%81%D8%A7%D8%A6%DB%8C-%D9%86%D8%AC%D9%81%DB%8C-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86%DB%8C

------------------------------------

شهید قیام گوهرشاد

آیت‌الله آقازاده، ریاست حوزه علمیه خراسان و مرجعیت عامه را بر عهده داشت و در درس خارج ایشان، صدها نفر از علما و فضلا حاضر مي‏‌شدند.

 به گزارش شبکه اجتهاد، امروز پنج‌شنبه 28 شهریور 1392، مصادف با شهادت آيت‌الله حاج ميرزامحمد آقازاده کفائی نجفی خراسانی، فرزند بزرگ مرحوم آيت‌الله آخوند خراساني (صاحب کتاب کفایه)، از علماي معاصر خراسان و رئيس حوزه‌‏ علميه‌ مشهد است که مختصری از زندگی‌نامه ایشان را می‌خوانید:

 ولادت

تولد محمد بن آخوند خراساني در نجف اشرف واقع شده و پرورش او در مهد علم بوده است. وی پس از تحصيل ادبيات، متون فقه و اصول و تكميل سطوح، از محضر مرحوم والدش استفاده‏‌ كامل کرد تا به مدارج اعلاي علمی ارتقاء يافت. او در زمان حيات پدر بزرگوارش و به دستور ایشان در سن 30 سالگی به مشهدمقدس عزيمت كرد و در آن جا اقامت گزيد. از عناوین ایشان می‌توان به آیت‌الله آقازاده، آیت‌الله آقازاده نجفی و یا آیت‌الله آقازاده خراسانی اشاره کرد.

 سوابق علمی

وی در سال 1325ق (یک سال بعد از رویداد مشروطیت) به مشهد هجرت نمود و در آنجا سکونت کرد که علاوه بر تدریس و تربیت شاگرد، در امور سیاسی نیز دخالت کرده و تا سر حد جهاد و تبعید و زندان، با هر گونه فساد مبارزه می‌نمود. زمانی كه آیت‌الله آقازاده به مشهد آمد، به تدریس دروس فقه و اصول پرداخت و شاگردان زیادی را از لحاظ علمی ‌و اخلاقی پرورش داد كه از مهم‌ترین این شاگردان می‌توان به مجتبی قزوینی، برادرش شیخ هاشم قزوینی و هادی كدكنی اشاره كرد.

 فعالیت‌های سیاسی

هنگامی که رضاخان کشف حجاب اجباری را به اجرا گذاشت، مرحوم آیت‌الله آقازاده همراه علمای دیگر، اعتراض شدید خود را اعلام کرد، علمای برجسته‌ای مانند آیت‌اللّه حاج آقا حسین قمی، آیت‌اللّه شیخ هاشم قزوینی، آیت‌اللّه سید عبداللّه شیرازی، آیت‌اللّه سیدعلی‌اکبر خویی، آیت‌اللّه شیخ غلامحسین قزوینی، آیت‌اللّه سیدعلی سیستانی که همه پس از اعتراض در بیت آیت‌اللّه سید یونس اردبیلی اجتماع کردند و اعتراض خود را طی تلگرافی به رضاخان ابلاغ نمودند. این تلگراف با امضای 31 نفر از علمای برجسته مشهد، مزیّن شده بود.

پس از کشتار فجیع مسجد گوهر شاد به دست مزدوران رضاخانی، چون رژیم پهلوی احتمال قیام عمومی را می‌داد، همه علمای مبارز را دستگیر کرده و در سال 1354ق از مشهد به تهران تبعید نمود که از جمله تبعیدشدگان، مراجع عظام، آیت‌الله حاج آقا حسین قمی و آیت‌اللّه سیدیونس اردبیلی بودند.

از دیگر فعالیت‌های ایشان می‌توان به موارد زیر اشاره كرد:

مخالفت با سلطنت رضاخان

حمایت از مخالفت علمای اصفهان با رژیم و سیاست‌های آن

انتقاد به دولت وقت درباره وام گرفتن از دولت‌های خارجی

مقابله با حزب دموكرات مشهد

تبعید به یزد پس از واقعه مسجد گوهرشاد

صدور حكم اعدام از سوی دادگاه نظامی ‌كه با اعتراض علمای عراق به اقامت اجباری در تهران تقلیل یافت.

 سوابق اجرایی

وی در طول سال‌هایی كه در مشهد زندگی می‌کرد، در كنار فعالیت‌های سیاسی، تدریس در حوزه و پرورش طلاب؛ ریاست حوزه علمیه خراسان را نیز بر عهده داشت. همچنین حوز‌ة درس خارج تشكيل داده و صدها نفر از علما و فضلا به درسش حاضر مي‏‌شده‏‌اند. آقامحمد خراساني سپس داراي رياست تامه و مرجعيت عامه گرديد.

 وفات

وقتی مرحوم آیت‌اللّه آقازاده به تهران رسید، به دستور رضاخان خلع لباس شده و در دوره سرپاس مختاری (رئیس شهربانی وقت) با تزریق آمپول هوا به دست دکتر احمدی در سن 62 سالگی به شهادت رسید. ایشان در روز 13ذیقعده سال 1356 در باغ طوطی در جوار مرقد حضرت عبدالعظیم به خاک سپرده شد.

http://ijtihad.ir/NewsDetails.aspx?itemid=3087

 


برچسب‌ها: محمد آقازاده خراسانی, رضاخان, مدفونان در امام زاده عبدالله شهر ري, مراجع دینی شیعه, ملا محمد کاظم خراسانی
بیوگرافی...
ما را در سایت بیوگرافی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : azadamirkhizia بازدید : 242 تاريخ : جمعه 12 خرداد 1396 ساعت: 14:21