روبن یروشالمی

ساخت وبلاگ

روبن یروشالمی (زاده ۱۳۲۸ در اصفهان) استاد صنایع دستی فیروزه کوبی است.

روبن یروشالمی در خانواده‌ای کلیمی در اصفهان به دنیا آمد. حرفهٔ پدرش، رحیم یروشالمی، صنایع دستی و فیروزه کوبی بود. روبن در ۱۲ سالگی به دلیل فقر خانواده ترک تحصیل کرد و کار پدر را پی گرفت. او همچنین از استادانی مانند الیاهو و سلیمان صدیق پور بهره برد. هنر فیروزه‌کوبی از مشهد به اصفهان برده شده است و روبن یروشالمی در این شهر بهترین پرداخت را بر روی آن انجام داده و شاگردان متعددی پرورش داده است. او سه فرزند دارد: یک دختر و دو پسر.

---------------------------

گفتگو با استاد :

استاد روبن یروشالمی، از معدود اساتید برخوردار از توانمندی خاص هنر ساخت فیروزه ‏كوب است،وی در حال حاضر در اصفهان به ساخت فیروزه ‏كوب اشتغال دارد. 

  استاد گرامی لطفاً‌ خودتان را به طور كامل معرفی فرموده و مدت فعالیت خود را در این هنر بفرمائید.‌اینجانب روبن یروشالمی در شهر اصفهان به دنیا آمده ‏ام. بنده كار فیروزه‏كوبی را از سن 12 سالگی نزد پدرم فرا گرفتم و مشغول به كار شدم. اشتغال به این كار چند علت دارد: اولاً این كه این هنر به صورتی ذاتی، نسل اندر نسل در وجود ما بوده است. ثانیاً علاقه به این كار باعث شد تا به این كار مشغول شوم. ثالثاً علت اصلی اشتغال به این كار را فقر مالی خانواده ‏ام می‏دانم- زیرا در زمان كودكی به علت فقر مالی و عدم تمكن مالی پدرم، من مجبور به ترك تحصیل و مشغول به این كار شدم (برای فراهم كردن خرجی خانواده)- و حدود 40 سال است به كار مشغولم.

 استاد لطفاً در مورد تاریخچه این هنر مطالبی بفرمائید. صنعت فیروزه‏كوبی از معدود رشته ‏های صنایع دستی است كه سابقه تاریخی چندانی ندارد و به همین علت زیاد شناخته شده نیست و قدمت این صنعت در حدود 70 الی 80 سال می‏رسد. اصل این كار را آقای حكیمیان معروف به محمدرضا، از كشور روسیه وارد ایران كردند و ابتدا در شهر مشهد این كار را رواج دادند و این كار بعد از چندین سال توسط فردی به نام حاج داداش به اصفهان آورده شد و در حال حاضر هم من و چند نفر دیگر مشغول به این كار هستیم.

  استاد آیا فرزندانتان علاقه به این كار دارند؟ من سه فرزند دارم یك دختر و دو پسر، پسرهایم علاقه زیادی به این كار دارند و گاهی در كارگاه به من كمك می‏كنند، ولی من شخصاً به آنها توصیه می‏كنم كه به این كار مشغول نشوند زیرا این كار دردسر زیادی دارد و اهمیت این كار برای مردم مشخص نیست. من علاقه دارم فرزندانم پا به عرصه علوم مختلف گذاشته، وارد دانشگاه شده و آموزش عالی را پشت سر بگذارند زیرا من معتقدم كه پیشرفت باید منطبق با علم روز باشد.

 چه مشكلاتی را در راه توسعه، آموزش و ترویج این هنر مؤثر می‏دانید؟ مشكلات در این كار زیاد است از جمله :

1-  عدم فراهم كردن مصالح مناسب نظیر سنگ‏های فیروزه و مواد لاكی كه به شدت كمبود آن احساس می‏شود.

 2- سازمان صنایع دستی نسبت به این صنعت بی ‏تفاوت بوده و یا حداقل نسبت به این هنر اهمیت كمتری می‏دهد.

 3-  عدم آگاهی مردم از این صنعت- هنر و ارزش ندادن به این كار.

  لطفاً بفرمائید به چه علت این هنر رو به منسوخ شدن است؟ این كار بسیار مشقت ‏آور است، حتی نسبت به صنایع دستی دیگر. همچنین وسایل و موارد مورد نیاز این كار كمیاب است بنابراین كسی رغبت به یادگیری و رواج این صنعت ندارد. در ضمن صرفه اقتصادی نیز ندارد و با داشتن توانمندی ارزآوری از هیچ‏گونه حمایتی برخوردار نمی‏باشد.

  آیا تفاوتی بین سبك قدیم و سبك جدید، فیروزه ‏كوبی وجود دارد؟ تفاوت چندانی وجود ندارد فقط درگذشته این كار روی ظروف برنجی انجام می‏شد ولی حالا به علت نیاز بازار و استقبال مردم از این كار روی ظروف مسی انجام می‏گیرد.

 آیا پیشنهادی در مورد این هنر- صنعت دارید؟ پیشنهاد من این است كه چون این صنعت از كیفیت بالائی برخوردار است و زیبایی بخصوص خود را دارد، سازمان صنایع دستی باید از طریق تبلیغ، آموزش، در دسترس قرار دادن امكانات این هنر و ... جهت توسعه آن قدم بردارد. همچنین سازمان باید تدابیری پیشه كند كه تولیدات این صنعت به سهولت به كشورهای دیگر صادر شود، در این كار ما هستیم و یك جهان.

 آیا حاضر هستید برای زنده ماندن این هنر به هنرجویان علاقه ‏مند و مستعد این رشته را بیاموزید؟ دلم می‏خواهد كه جهت ترویج این صنعت به بقیه آموزش بدهم، ولی به علت كمبود وقت و انگیزه كم حاضر به این كار نیستم، هر چند در حال حاضر در شهر  اصفهان حدود 30 نفر شاگرد دارم كه در كارگاه‏ها مشغول به كار هستند.

اگر زندگی شما یك بار دیگر تكرار شود آیا حاضرید دوباره به این كار مشغول شوید؟ این را صادقانه می‏گویم اگر دوباره زندگی برای من تكرار شود نه اینكه خودم به این كار مشغول نمی‏شوم بلكه به دیگران هم توصیه می‏كنم به این كار مشغول نشوند.

 خاطره تلخ و شیرین از زندگی خود بگوئید؟ خاطره تلخ همان فقر مالی دوران كودكی بود كه باعث شد ترك تحصیل كرده و به این كار مشغول شوم. خاطره شیرین این كه نصیحت‏ها و پندهای پدرم بود كه آنها را در زندگی سرمشق قرار دادم و تا به حال هم موفق بوده‏ ام.

http://handycraft_ruben.mihanblog.com/extrapage/2

این سایت متعلق به روبن یروشالمی ساکن اصفهان تنها استاد فیروزه کوب می باشد.

 Image result for ‫روبن یروشالمی‬‎

Image result for ‫روبن یروشالمی‬‎ 


برچسب‌ها: روبن یروشالمی, ايرانيان يهودي, شاغلین در صنایع دستی, اصفهان
بیوگرافی...
ما را در سایت بیوگرافی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : azadamirkhizia بازدید : 216 تاريخ : چهارشنبه 18 مرداد 1396 ساعت: 2:15